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Veröffentlichung System analysis for environmental policy - System thinking through system dynamic modelling and policy mixing as used in the SimRess project(2018) Hirschnitz-Garbers, Martin; Koca, Deniz; Sverdrup, Harald Ulrik; Ecologic Institut; Lunds Universitet; Deutschland. Umweltbundesamt; Lorenz, UllrichSystems analysis could be an essential approach to shape resource efficiency policy in a sustainable long term perspective. Various actors and stakeholders with partly opposing interests form part of a highly interconnected system. The integration of causal chains, feedback loops and delays within the system are therefore central to identify the right leverage point for resource efficiency policy. In the SimRess project a participatory approach helped designing the simulation model. The present report documents and summarizes the various results of the workshops and the systems analysis.Veröffentlichung The WORLD Model Development and The Integrated Assessment of the Global Natural Resources Supply(2018) Sverdrup, Harald Ulrik; Koca, Deniz; Icelandic System Dynamics Centre (Reykjavik); Centre for Environmental and Climate Research (Lund); Deutschland. Umweltbundesamt; Lorenz, UllrichThe report describes the WORLD6-Model which was adapted in the SimRess project. WORLD6 model is developed to simulate potential future supply and scarcity of a numberof natural resources. The main objective of this report is to outline the overall structure of the WORLD6 model and provide a detailed description of the “resources” module implemented in the model. In the WORLD6 model, resources are clustered under METALS, MATERIALS and ENERGY sub-modules. For each of the modelled resources, model simulation results were presented and an associated integrated assessment was provided under separate sections of this report. In general, the WORLD6 model simulation results suggests that most of the supply peaks for metals, materials and fossil fuels will occure around the middle of this century. This will lead to some of the most serious industrial, political and social challenges of our times and will require careful preparation and research in order not to disrupt the functioning of society. Substantially better degree of recycling offers a long term sustainable and secure supply of most resources.Veröffentlichung Transformation des Ernährungssystems(2019) Schrode, Alexander; Mueller, Lucia Maria; Wilke, Antje; NAHhaft - für eine nachhaltige Land- und Ernährungswissenschaft e.V.; Forschungszentrum für Umweltpolitik; Albert-Ludwigs-Universität Freiburg. Institut für Umweltsozialwissenschaften und Geographie; Hanke, Gerolf; Jering, AlmutDie Art und Weise, wie in Deutschland die Ernährung organisiert wird - von der Saatgut- und Düngemittelherstellung, über den Anbau, die Verarbeitung und Vermarktung bis zum Konsum und zur Entsorgung von Lebensmitteln - hat enorme Auswirkungen auf die Umwelt. Eine Transformation des Ernährungssystems ist für dessen Nachhaltigkeit dringend geboten. Die sozialwissenschaftliche Transformationsforschung hat eine Reihe theoretischer Zugänge zur Beschreibung komplexer Systeme und ihres Wandels erarbeitet. Dieser Bericht entwickelt aus diesen Zugängen einen transformationstheoretischen Blick auf das deutsche Ernährungssystem, insbesondere auf seine Eigenschaften, seine Dynamiken und seine (v.a. ökologischen) Unzulänglichkeiten. Teil 1 des vorliegenden Papiers stellt den aktuellen Zustand des Ernährungssystems in Deutschland dar und bewertet die Nachhaltigkeit dieses Systems. Die Analyse der Nachhaltigkeit legt offen, dass viele der zentralen Nachhaltigkeitsziele, insbesondere in den Bereichen Umwelt-, Tier- und Gesundheitsschutz wenig oder gar nicht erfüllt werden. Teils 2 des Papiers erfasst und analysiert politische Forderungen und Diskurse in Bezug auf eine Transformation in Richtung eines nachhaltigeren Ernährungssystems in Deutschland. Zudem soll herausgefunden werden, inwiefern in der breiten Bevölkerung und in Fachkreisen Zustimmung oder Ablehnung zu zentralen Zielen und Forderungen zur Veränderung des Ernährungssystems vorhanden sind. Teil 3 des Papiers konzeptualisiert und erfasst das gegenwärtige nationale Ernährungssystem aus Perspektive der Transformationswissenschaften. Dafür werden unterschiedliche theoretische Ansätze der Transformationswissenschaften in Bezug auf ihre Vor- und Nachteile beim Erfassen der wesentlichen Elemente des Ernährungssystems und im Hinblick auf Möglichkeiten einer Synthese diskutiert. Quelle: Forschungsbericht